Sundarbany – słone Usta Gangesu

Trzy miesiące naszej zimy – od grudnia do lutego – to najlepszy czas by odwiedzić największą na świecie deltę, utworzoną przez rzekę Ganges u ujścia do Oceanu Indyjskiego.

Niemal 420 km błotnistego oceanicznego wybrzeża w Zatoce Bengalskiej, skąd spływa woda niesione przez niezliczone strumienie w jakie przeradzają się nurty Gangesu, Brahmaputry i Meghni, Brytyjczycy nazwali Mouths of the Ganges – Ustami Gangesu. Krajobraz jest efektem ruchów słonych wód oceanicznych poruszanych dobowym cyklem przypływów i odpływów. W efekcie flora i fauna tego obszaru są także specyficzne. Miejscowi określają środowisko przyrodnicze delty mianem Sundarbanów (Sundarbans – l.mn. w języku angielskim). Nazwa wywodzi się od sundri lub sundari, czyli mangrowców. Halofitycznych (słonolubnych) roślin, tworzących tak zwane lasy namorzynowe. Porastają gęsto spłachetki bagnistego lądu, podmywanego każdej doby podczas oceanicznych przypływów. Dobowe wahania poziomu wody wynoszą w Sundarbanach kilka metrów. A mimo to, żyją tam nie tylko zwierzęta ale także ludzie. Ponad milion autochtonów, których głównym zajęciem jest rybołówstwo. Zajmują się też obsługą turystów. Największy bowiem park narodowy w Indiach, urządzony właśnie tam Sunderban National Park, rozciąga się na obszarze 4,3 tys. km2, a zwiedzać można go jedynie łodziami. Bramy parku otwarte są dla gości od października do marca.

Ganges jest rzeką trzech krajów: Nepalu, Indii i Bangladeszu. Ma 2700 km długości, a jej dorzecze 1,13 mln km2 powierzchni. Rzeka rozpoczyna bieg na wysokości około 4600 m w Himalajach. Zbiera wody z lodowca Gangotri w masywie Nanda Dewi. Początkowo nosi nazwę Bhagirati, przyjmując imię Ganges (potocznie Ganga), dopiero po połączeniu z rzeką Alaknanda. Po przełamaniu się przez góry Śiwalik, gdzie tworzy liczne progi i wodospady, wypływa koło Hardwaru na rozległą Nizinę Hindustańską. Tam koryto Gangesu osiąga szerokość 10-12 km. Przy ujściu do Zatoki Bengalskiej rzeka tworzy wraz z Brahmaputrą i Meghną największą w świecie deltę. Nazwana przez Brytyjczyków „Mouths of the Ganges”, ma około 100 tys. km2 powierzchni.


INFO
Sunderban National Park: www.sunderbannationalpark.in
Sundarbans w Encyclopaedia Brittanica: www.britannica.com

Reklamy

Skomentuj jeśli chcesz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s